PRIMARUL DE BĂLȚI, RENATO USATÎI, A VIZITAT MARȚI SPITALUL CLINIC MUNICIPAL UNDE, ACUM CÎTEVA ZILE, A FOST ADUS MICROSCOPUL ZEISS PROMIS ANTERIOR ȘI CUMPĂRAT DIN RESURSELE FUNDAȚIEI LUI RENATO USATÎI.

0

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a vizitat marți Spitalul clinic municipal unde, acum cîteva zile, a fost adus microscopul Zeiss promis anterior și cumpărat din resursele Fundației lui Renato Usatîi.

Șeful secției neurochirurgie, Viorel Guranda, a mulțumit primarului din numele administrației Spitalului, din partea sa personală, dar și din numele colectvului secției. „Necesitatea unui asemenea microscop era imensă”, a spus medicul.

El i-a demonstrat lui Renato Usatîi posibilitățile microscopului care, ajută chirurgilor să efectueze cele mai precise acțiuni. Microscopul oferit în dar de Fundația Renato Usatîi mărește pînă la 50 de ori, iar astfel devine posibilă o diagnoză suplimentară, inclusiv a formărilor cancerigene.

Renato Usatîi a spus că microscopul a fost procurat la recomandarea cunoscutului neurochirurg Grigore Zapuhlîi, care de cîteva ori a operat la Bălți și cunoaște, cu ce echipament trebuiau să lucreze medicii. Aducînd microscopul în Spitalul clinic municipal, noi salvăm nu doar Bălțiul, dar și tot nordul Moldovei”, a spus Usatîi.

Viorel Guranda, la rîndul său, a subliniat că la Bălți a rămas unica secție de neurochirurgie, fără un microscop. „Instrumentul este foarte scump, iar spitalul nu și-l putea permite”, a spus șeful Secției. El și-a exprimat încrederea că colaborarea între instituția medicală și Fundația Renato Usatîi va continua.

„Microscopul e microscop, dar e important și factorul uman, iar eu știu că aici lucrează oameni cu „mîini de aur” Voi salvați sute de vieți”, a răspuns Usatîi.

Primarul a declarat că Bălțiul a fost uitat de autoritățile statului pe parcursul mai multor ani, dar este important ca și acestea să se implice în rezolvarea problemelor spitalului care deservește mii de pacienți din nordul țării.

Amintim că, toamna trecută, Spitalul clinic municipal a primit deja din partea Fundației instrumente medicale noi în preț de un milion de lei.