De la înființare, Fundația lui Renato Usatîi a alocat peste 50 de milioane de lei pentru susținerea cetățenilor și proiecte de îmbunătățire a orașelor și satelor

Din momentul înființării, în anul 2015, și până în prezent, Fundația de caritate “Renato Usatîi” a alocat peste 50 de milioane de lei pentru susținerea cetățenilor și pentru proiecte de infrastructură. Renato Usatîi a anunțat despre acest lucru luni la o conferință de presă. El a menționat că modificările sunt legate de noile cerințe ale legislației, potrivit cărora organizațiile necomerciale în denumirea sa nu trebuie să conțină numele liderilor partidelor politice.

 

„Dacă nu se dorește ca fundația să poarte numele meu, înseamnă că aceasta va avea alt nume”, a spus Usatîi, anunțând că acum organizația caritabilă se va numi „Puterea e în Adevăr”.

„Acesta este motto-ul nostru în viață, iar acum va deveni și numele fundației”, a spus primarul din Bălți, menționând că „nu contează cum se numește organizația, ci lucrurile pe care le-a făcut și ce va face în continuare”.

„În 2015, am devenit fondatorul Fundației “Renato Usatîi”, care în toți acești ani a ajutat oamenii. Am primit aseară un raport asupra activității fundației pentru o perioadă de 5 ani și, uitându-mă la evenimentele care au trecut în acest timp, citind și amintindu-mi despre acest lucru sau acel ajutor pentru diferite persoane, am fost plăcut surprins. Fundația a lăsat o amprentă ce nu va putea fi ștearsă din istoria Moldovei ”, a spus liderul Partidului Nostru.

Usatîi a menționat că pe lângă 50 de milioane oferite de Fundație, o sumă consistentă de bani a fost cheltuită și din resurse proprii pentru a ajuta cetățeni Republicii Moldova.

Primarul de Bălți a enumerat câteva dintre proiectele fundației: „Din 2015 și până în 2020, au fost instalate locuri de joacă de milioane de lei. Fundația a fost sponsorul cheie al tuturor evenimentelor din Bălți. Este vorba despre achiziționarea de autospeciale, susținerea fotbalului, baschetului, sprijin pentru veterani, ajutor pentru studenți, sprijin pentru instituțiile medicale și persoanele bolnave. În acest an, peste 2 milioane de lei au fost alocate pentru lupta împotriva coronavirusului”.

Fundația “Renato Usatîi” înseamnă, de asemenea, cantine sociale, concerte, spectacole de focuri de artificii, iluminat stradal, implicare în reparațiile drumurilor, amenajarea trotuarelor (zeci de mii de metri pătrați de pavaj), amenajarea parcurilor și stadioanelor, monumentelor, asistență poliției, tehnică de salubrizare și multe altele.

Numai în ultima perioadă, Fundația a direcționat milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii în mai multe localități ale țării.

„10 terenuri de sport, care vor fi instalate în satul Ilenuta din raionul Fălești, în orașul Drochia, în Bălți, în Tătărăuca Veche, în Țambula, în satul Pompa din raionul Fălești. La cererea primariilor, tractoare au fost donate la Dondușeni și Fălești pentru Ziua Orașului. Banii au fost folosiți pentru reparația unei cantine din comuna Călugăr, a unei școli din Călugăr și a unei săli de gimnastică din satul Cneazevca. Au fost achiziționate plăci pentru pavarea aleilor din parcurile din Bălți, pentru terasamentul lacului din oraș în valoare de 1 milion de lei, pentru Vulcănești, pentru satele Burlăceni și Lopățica”, a declarat Renato Usatîi.

Totodată, el a respins acuzațiile lansate de unele surse media și politicieni, potrivit cărora, banii Fundației au fost cheltuiți în timpul campaniei electorale.

 

„Aș dori să declar că fiecare sat, fiecare oraș în care avem un primar, primește câte 100 de mii de lei și respectiv 200 de mii de lei anual. Am făcut întotdeauna acest lucru, dar nu în timpul campaniilor electorale ”, a spus Renato Usatîi.

Fundația „Renato Usatîi” a fost înființată în anul 2015, la inițiativa primarului municipiului Bălți, președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Aceasta este prima organizație de caritate din Republica Moldova, care a fost creată în scopul susținerii inițiativelor locale din orașele și satele din Republica Moldovei, dezvoltării infrastructurii regionale atât în regiunile nordice ale țării, cât și pe teritoriul republicii, acordării ajutorului instituțiilor şi organizațiilor cu orientare socială.

 

Pe site-ul web al Fundației se menționează că proiectele inițiate „sunt întotdeauna orientate spre îmbunătățirea reală a situației dintr-o localitate concretă, într-o casă de copii, școală sportivă, instituție medicală, casă de bătrâni și în multe alte domenii în care oamenii și bunele începuturi au nevoie de susținere sau asistență financiară.”